Myter om styrketräning

Fick precis ett mail från ”Women’s Health” – nya tidningen som innan hette Fitness Magazine.
En av dagens nya artiklar var följande ang styrketräning och tjejer, läs nedan :)

Muskelmyt #1
Du blir stor av att att lyfta tungt
Rädslan att plötsligt lägga på sig massor av muskler för att man börjar lyfta tyngre vikter är ogrundad. Det händer bara inte. Kvinnor har 15–20 gånger lägre testosteronhalt i kroppen än män, vilket gör att vi helt enkelt inte är skapta för att bli bulkiga. Kombinera gärna tung styrketräning med konditionsträning, vilket är optimalt för att tappa i omfång. Du kommer att se nättare ut, även om du har mer muskler, om du inte har så mycket fett som ligger utanpå.

Muskelmyt #2
Slutar du träna blir musklerna fett
Nej. Fett och muskler är helt enkelt två olika vävnader och den ena kan inte bli den andra. Så även om du har ett träningsuppehåll kommer dina hårt förvärvade muskler inte att bli fett. När muskelceller inte används krymper de ihop och försvinner. Men! Om du tränar mindre och tappar muskelmassa kommer du att göra av med mindre energi, och om du då fortsätter att äta som tidigare kommer överskottet att lagras som fett.

Muskelmyt #3
Konditionsträning bränner mer fett
Styrketräning ökar mängden kalorier du bränner varje dag, även de dagar du inte tränar. Din muskelmassa är nämligen aktiv även i vila och gör av med en del energi – så ju mer muskelmassa du har, desto mer energi går åt bara till att leva. Å andra sidan gör du av med mer energi om du springer så fort du kan i 30 minuter än om du styrketränar lika länge. Styrketräning kombinerat med konditionsträning är alltså den bästa vägen till din bästa form.

Muskelmyt #4
Tung träning gör dig tung
Det här handlar mer om ett missförstånd än en osanning. Slank och lätt är inte samma sak. Med det menas att det inte är säkert att vågnålen tippar neråt om du styrketränar, men att du ändå ser slankare ut. När du tränar styrketräning, gärna tillsammans med konditionsträning, får du en tajtare och mer slimmad kropp – men inte nödvändigtvis lättare. Du kan minska ett par klädstorlekar samtidigt som du väger lika mycket, eller till och med mer, än tidigare. Sluta helt enkelt att använda vågen och mät dina framsteg med ett par jeans

Det här inlägget postades i Styrketräning, Träning. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar