5 dåliga vanor?!

Ibland behöver man se över sina vanor om man inte känner sig hundra nöjd. T ex att man känner sig för trött, omotiverad osv.
Här kommer 5 dåliga vanor och lite tips kring dem;

Sötsaker
Att socker kan få ditt blodsocker att åka berg-och dalbana och är en stor viktbov är ingen hemlighet. Så när trötthet (och för tjejer PMS) får dig ur slag är det inte en så bra idé att bota med choklad och sötsaker… Det kanske känns bättre just för stunden, men inte långt efter kommer sockerchocken bara leda till ännu värre dip.
MITT TIPS  ISTÄLLET –> ta en promenad, varmdusch/bad, köp en pepptidning, se en goodfeelfilm, boosta med riktigt lyxfruktsallad med t ex melon, passionsfrukt, granatäpple, ananas.

Om ditt sockerbehov dessutom leder till övervikt, kan det i värsta fall göra din kropp immun mot insulin, hormonet som hjälper sockret dit det behövs i blodet och kroppen. Om det inte fungerar som det ska kan det orsaka förstadie till diabetes, eller ännu värre – fullt utvecklad diabetes.

Kvälls-stress
På kvällarna sjuker nivån av stresshormonet kortisol i kroppen, så att du ska kunna varva ner och sova gott. Men om du blir stressad eller orolig så fortsätter hormonutsöndringen och det är svårt att komma till ro. Alltså, låt bli mailkorgen och andra saker som stressar dig sent om kvällarna. Gör något snällt mot dig själv istället!
MITT TIPS –> Jag är dålig på detta, men försäker att vissa kvällar ha ”mobilfrikväll”. Alltså ligga i soffan med mobilen i ett annat rum, antingen avstängd eller att man bara hör om någon ringer. Blir alldeles för mkt surfning och intryck (stress) om man både kollar på tv/film, umgås och samtidigt pillar på telefonen.

För lite sömn
En ond cirkel: Sömnbrist höjer dina kortisolnivåer, och kortisolet sätter blodsockret i spinn, vilket i slutänden leder till både stresskänslor och cravings. På natten producerar din kropp dessutom hormonet leptin, som signalerar att du inte behöver äta, eftersom det är mitt i natten. Sover du oroligt störs produktionen och nästa dag kommer du vara både mer sugen – och mer hungrig. MITT TIPS –> Prioritera sömnen!


Periodare på gymmet

Fuskar du med träningen så missar du de härliga träningsendorfinerna som sätter igång ditt feelgood-system. Endorfinerna påverkar också ditt immunsystem.
Desto mer motion, ju mer endorfiner!
MITT TIPS –> Gå inte ut för hårt, mjukstarta. Har du lätt för att ”trilla dit” att tröttna efter 2 stenhårda veckor? Tvinga dej till att ha 1-2 gymfria dagar så du får längta efter träningen igen, det gör att du samlar energi och motivation!

Jojobantning
Tappar du för mycket kroppsfett kan dina östrogennivåer helt sättas ur spinn. Och det vill du ju inte ska hända. Likaså ämnesomsättning och förbränning. Sedan om du börjar äta ”normalt” kommer kroppen inte kunna förbränna utan man svullnar upp och samlar på sig både vätska och fett.
MITT TIPS –> Vill du gå ner i vikt? ÄNDRA din livsstil, hitta goda hållbara vanor som räcker livet ut, inte kortsiktiga dieter, vad händer då när du vill börja äta ”normalt” igen?


HA en ljuvlig fredag :)

Det här inlägget postades i Kost, Motivate. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar