Ömmande benhinnor?

Benhinneinflammation är ett smärttillstånd som känns på framsidan av underbenet, oftast på smalbenets innersida, alltså ”på” skenbenet, men kan även kännas på utsidan. Oftast uppkommer smärtan/problemet då träningsbelastningen varit för stor i förhållande till hur dina ben blivit belastade/tränade tidigare. Om man rör sig optimalt fördelas kraften/vikten vid tex löpning så att ingen vävnad eller kroppsdel överbelastas. Men det är först när man funktionellt blir sämre, alltså belastar på ett felaktigt sätt  att överbelastning uppstår och man ofta upplever smärta.

Bildresultat för benhinnor

Skelettet har en benhinna ytterst som muskler fäster i, som ser till att skelettet kan röra på sig genom signaler från nervsystemet. Benhinnan är smärtkänslig. Vid benhinneinflammation i underbenet är det vadmusklerna som fäster in på denna och”drar” i benhinnan. (Kallas på engelska periostit). Även om det kallas inflammation är det sällan det, dock gör det väldigt ont, och hindrar dig i din aktivitet (som oftast är löpning eller väldigt rask PW).
Aktivitet som löpning eller gång gör att smärtan uppkommer/återkommer, men även vilovärk kan förekomma. Tar du på muskulaturen i vadens fram- och baksida ömmar det oftast.

En överbelastning uppstår när kraften/belastningen som kroppen utsätts för är för stora i förhållande till hur kroppen fördelar kraften/vikten. Kroppen behöver vara tränad, men också funktionell. Man ser ofta att det är kroppens optimala funktion som är begränsande. Ett exempel på detta är om man får ont i smalbenet på ena sidan och inte den andra vid löpning. Man springer ju lika mångas steg, men den ena sidan kan vara funktionell och avlasta krafterna/belastningen, medan det andra inte gör det.

Benhinneinflammation är ett symptom – slitaget på insidan av skenbenet är för stort. Kanske att man sprungit lite för långt och/eller ofta i förhållande till vad man är van vid, och vad man ”tränat” kroppen till.
Att avlasta just benhinnorna och ha en liten paus från löpandet kan vara väldigt braMan kan träna andra motionsformer (rodd, crosstrainer, trappmaskin, ski osv) och hitta former där man inte får ont i benhinnorna. Rörelse är positivt då blodcirkulationen ökar vilket ofta gör att kroppen ofta snabbare ”läker”.
En annan faktor som diskuterats är funktionaliteten: vad i kroppens rörelsekedja är dysfunktionellt så att vaden tar stryk av en naturlig rörelse som löpning? Detta är såklart individuellt, men ofta kan man se nedanstående:

  • Gluteus maxi , medi, mini + piriformis (rumpmusklerna) utvecklar inte den kraften de ska, och kraften/elastningen fördelas sig nedåt i vaden.
  • Underbenets muskler är något ”svaga” eller kan inte använda sig fulla funktion, vilket gör att andra muskler överarbetar.
  • Foten är låst i vissa leder, vilket hindrar ”svikt” och musklernas rörelse. Det leder ofta till överbelastning av ”vadens framsida”.
  • Ländrygg, höfter och fötter är också delar som kan påverka benhinnorna. Hur rörlig, stark och funktionell man är i dom.

Detta kan vara delar man vill titta på i en löpanalys och rörlighetsanalys vid löpcoachning.
Välkommen med fråga/bokning.

(Utbildad löpcoach via RunAcademy/PT- School Stockholm mars 2015)

Det här inlägget postades i Motivate. Bokmärk permalänken.