4 löpartips under vintern

man-running-snow-main

Jag får en hel del frågor och funderingar kring löpning under vintern.
Här kommer några exempel av de vanligaste och svar på dem :)

Hur ska jag springa om det är halt? Samma löpsteg som vid vanligt underlag?
Jag tänker såhär;
ett bra löpsteg fungerar även om det är halt.
Men om du t ex landar med hälen långt framför din tyngdpunkt (alltså framför dig och din lodlinje) så är det större risk att du halkar jämfört med om du sätter i foten just under din tyngdpunkt.
Så mitt tips är att kanske korta ner löpsteget något om du upplever att det känns instabilt på halt underlag. Det är även lätt att spänna sig och dra upp axlarna, men försök slappna av.
Kom även ihåg att man kan springa med ”broddar/halkskydd” på skorna för att minska risken att halka.

Vad för klädesplagg rekomenderar du för att inte frysa under löpturen i minusgrader?
UNDERSTÄLL :) I ull. Det viktigaste är det som är närmast kroppen.
Ett bra mellanlager med en långärmad funktionströja med lite högre krage, så du inte fryser om nacken/halsen. På en sådan tröja kan man ha en windcoat som skydar mot vinder.
Om man inte vill springa i underställsbyxor under löpartajtsen kan man dra över ett man korta tajts/shorts under eller över de långatajtsen för att hålla rumpan varm ;)

Många säger att man ska frysa lite under f?
– Jag brukar köra efter femminutersregeln :) Det är ok att frysa lite lätt under de första 5 min. Håller det i sig måste man klä på sig mer… eller höja tempot :)
Känner du dig varm direkt kommer du ju att bli jättevarm när du sprungit en stund och då kan det bli jobbigt ;)

Kan det bli för kallt för att springa?
– Många tror att det skulle vara farligt på något sätt att springa när det är kallt ute, men tvekar samtidigt inte att åka längdskidor och på så sätt få upp pulsen när det är minusgrader. Det är ingen större skillnad. Jag rekommenderar väl inte att du ska ut och springa om det är under minus 10 grader, för vi här i södra Sverige är ju kanske inte SÅ vana vid riktig kyla.
Ta det lite lugnt i början så det inte blir en stor chock för lungorna när du drar i dig massa luft genom långa andetag.
Om du tränat ute med löpning under hösten och början av vintern kommer kroppen att ha vänt sig vid att det blir kallare och kallare.

Det här inlägget postades i Motivate, Träning. Bokmärk permalänken.